La primera càpsula vespertina aprofundirà en el paper que la dona ha tingut al llarg de la història en l’art. A través del cinema, de les arts plàstiques i del teatre, tractarem d’entendre de quines maneres s’ha representat (i pensat) la dona des de l’art, així com posarem el focus d’atenció en aquelles artistes més innovadores i potents dins el seu àmbit. Seguint amb la filosofia amb què encetem les Càpsules Vesperines, tractarem de fer entendre l’art i la cultura a través de les idees; també de fer entendre les idees a través de la seva representació artística i cultural.
Ficcions cinematogràfiques de la feminitat. Dijous 17 de gener. Ponent: Annalisa Mirizio, professora de Teoria de la literatura i literatura comparada a la UB.
En aquesta sessió, durem a terme un breu recorregut sobre la posada en escena de la feminitat en algunes obres cinematogràfiques clàssiques; debatrem les aportacions de la teoria feminista sobre la mirada i la representació; i explorarem els nous territoris d’allò que es filma en el cine contemporani realizat per dones.
La dona en el teatre. Dijous 14 de febrer. Ponent: Teresa Rosell Nicolás, professora de Teoria de la literatura i literatura comparada a la UB.
Quin tipus de personatges femenins hem vist al món del teatre? Breu recorregut des de la tragèdia grega i l’importància de personatges com Electra o Antígona, passant per les dones d’Ibsen com ara Hedda Gabler o Nora a Casa de Nines, dones que busquen alliberar-se i es pensen de forma independent als referents masculins, fins a l’actualitat dins del panorama occidental. I les dones autores? Quines dramaturgues han impactat el món del teatre i en quina mesura ho continuen fent ara?
La dona en les arts plàstiques. Dijous 14 de març. Ponent: Assumpta Bassas Vila, professora d’història de l’art contemporani, crítica d’art i curadora d’exposicions i projectes educatius.
Quin és el paper que tradicionalment ha desenvolupat la dona en les representacions plàstiques? L’art plàstic ha estat usat com un mecanisme d’exemple (i control) social, de projecció d’expectatives vitals de les dones? Quines evolucions s’hi han experimentat? Quines són les obres i les artistes que més han ajudat a trencar amb les velles concepcions? Amb l’ajut del públic, aquestes i d’altres preguntes buscaran ser respostes al llarg de la sessió.

3 thoughts on “Càpsula I: ‘La dona’”