Càpsula II: ‘Els grans relats’

En aquesta segona càpsula debatrem algunes de les grans veritats o relats que ens han acompanyat durant generacions i que darrerament han estat –en menor o major mesura– discutides. Encara és possible parlar, avui dia, de la veritat? Com ens segueix afectant el mite de l’amor romàntic? Com ens condiciona i canvia l’existència d’allò considerat bell?

Dijous 11 d’abril: «La bellesa». Ponent: Eduard Cairol Carabí, doctor en Filosofia i professor d’Història i Teoria de l’Art a la UPF.

En aquesta càpsula tractarem de debatrem la idea de la bellesa: què és?; per què existeix?; som conscients de com ens condiciona en el nostre dia a dia?; es pot justificar –o pot existir– la busca d’allò no-bell? Amb el suport d’obres de diferents disciplines, farem un recorregut històric per les diferents concepcions de bellesa i abordarem des d’una perspectiva crítica aquestes i d’altres qüestions.  

Dijous 16 de maig: «La fi de la veritat. Idees al voltant de la crisi de representació». Ponent: Martí Gallén Muñoz, graduat en Cinematografia per l’ESCAC i dramaturg.

Som a l’època de la post-veritat. Ja fa temps que la veritat, allò que entenem com “el que és palès”, ja no existeix. S’han acabat totes les certeses, s’han acabat els grans relats, i ens trobem immersos en el temps de les incerteses i les falsedats. Ara bé, avui dia, gràcies a les noves tecnologies, presenciem el món mitjançant una representació audiovisual que només fa que amplificar aquesta sensació de total indefensió davant d’un món multi-pantalla i ficcionalitzat. La veritat, finalment, ha estat substituïda per la mentida. Com hem arribat fins aquí? Quines són les raons artístiques, polítiques, mecàniques i filosòfiques que ens han conduït fins al punt on ens trobem ara? Cap a on ens dirigim?

Dijous 6 de juny: «L’amor». Ponent: Mireia Sallarès, artista i autora de la pel·lícula documental Kao malo vode na dlanu.

Quin és el pensament amorós que hem incorporat, qui l’explota i qui n’abusa? És l’amor finalment una passió de la dominació o de l’emancipació? Contribueix a reproduir les desigualtats o pot subvertir-les? Pot ser una força productiva i no només reproductiva? A través del projecte Trilogia dels conceptes deixalla, Mireia Sallarès s’ha qüestionat el prestigi polític de conceptes com la veritat, l’amor o el treball. Servint-nos de la seva obra «Kao malo vode na dlanu, (Com una mica d’aigua al palmell de la mà), un projecte sobre l’amor a Sèrbia» (2014-2018), reflexionarem sobre tot plegat.



3 thoughts on “Càpsula II: ‘Els grans relats’

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s