Un dels trets més destacables de la nostra època és la hiperconnectivitat i l’existència de constants estímuls relacionals, informatius o artístics, sovint mediats a través de les pantalles i d’altres aparells reproductors. En aquest cicle abordarem des d’una perspectiva cultural, estètica i de pensament els nostres mecanismes de «recepció», «processament» i «reacció» davant de qualsevol estímul social.
Dijous 14 de gener: «Rebre imatges sense aura. Walter Benjamin i el sex-appeal de l’intranscendent». Ponent: Eduard Cairol Carubí, doctor en Filosofia i professor d’Història i Teoria de l’Art a la UPF.
Walter Benjamin va traçar una breu història de la recepció estètica partint de la base que la percepció humana ha experimentat transformacions al llarg dels diversos períodes històrics. Partint de l’antic marc ritual o de culte (“auràtic”), amb molta perspicàcia i una anticipació extraordinària, va caracteritzar la recepció estètica del seu temps –anys trenta– em termes d’atenció distreta o d’atenció en la distracció (“post-auràtica”). Després d’un moment inicial en què va celebrar aquesta mutació, més endavant va adoptar una actitud més crítica i va plantejar possibilitats alternatives –a partir del concepte de l’al·legoria o del concepte de la crítica, per exemple.
Dijous 11 de febrer: «Discernir entre realitat i ficció». Ponent: Daniel Jariod Dato, documentalista i professor de l’Escac i la UB.
Sovint es parla de les conseqüències que l’omnipresència de vídeos, clips i d’altres materials audiovisuals té sobre les nostres vides. Més enllà del debat de si no n’hauríem d’aminorar el consum, en aquesta sessió tractarem les consegüents tensions entre realitat i ficció: esdevinguts la principal via de demostració de fets –ja sigui als Telenotícies o a les xarxes– com podem saber que aquests materials ens diuen la veritat? Som sempre capaços de discernir –processar– des de quin(s) registres –informatiu, publicitari, especulatiu, recreatiu– se’ns adrecen?
Dijous 11 de març: «Reaccions i profunditat en l’era digital». Ponent: Raül Garrigasait, escriptor, hel·lenista i President de La Casa dels Clàssics.
Partint de la reflexió de Georg Simmel que la vida urbana suposa un excés d’estímuls que disminueix la capacitat de reaccionar i dels apunts de Jaron Lanier sobre les xarxes socials i l’addicció a les reaccions ràpides, Garrigasait es preguntarà com podem donar profunditat a les nostres reaccions en l’era digital. L’anàlisi i resposta del ponent dialogarà amb les tradicions grega i germànica.
3 thoughts on “Càpsula VII: «Rebre, processar, reaccionar»”