Un dels trets més decisius del nostre caràcter és la manera com entenem i enfoquem les nostres relacions, ja sigui amb l’entorn o amb les persones que ens envolten –com així també com convivim amb l’omnipresència de nosaltres mateixes. I és que fins i tot evitar, fugir, obviar o malmetre un vincle pot ser una demostració més de com d’important ens és aquest, de com d’aferrats ens sentim encara al seu objecte. En aquest cicle, ens aproparem als lligams que teixim amb el propi cos i coneixerem pràctiques artístiques que han fet front a situacions de violència tot prioritzant l’afecte i els vincles.
Dijous 12 de maig: «Comunitats del tacte: amistat, activisme i creativitat en contextos lgtbifòbics». Ponent: Víctor Ramírez Tur, Doctor en Història de l’Art i professor a la UB i a la UAB.
La sessió rastrejarà un conjunt de pràctiques artístiques contemporànies que es mouen entre l’activisme, la performance i el crit existencial. Les violències viscudes per les comunitats LGTBI han estat compartides i visibilitzades per tot un conjunt de creadores que han utilitzat la potència de la imaginació, els vincles generats per la teatralitat de certes accions o l’impacte estètic de la producció artística com a eines de supervivència i de confrontació. Les obres d’artistes com Pepe Espaliú, Aimar Pérez Galí o Lía García (La Novia Sirena) ens serviran com a far artístics per a il·luminar els malestars vinculats a l’esclat de la sida o als transfeminicidis i com a propostes capaces de generar afectuoses comunitats del tacte.
Dijous 9 de juny: «El cos trans i les seves múltiples dificultats socials». Ponent: Max Morón, activista trans.
En aquesta sessió abordarem l’amor propi i el respecte cap al propi cos tant des de la perspectiva trans com des de la dissidència en general –no cal ser trans per tenir un cos no normatiu. Partint de la base que qualsevol cos és vàlid, ens centrarem en els cossos i les masculinitats dissidents que no obeeixen el cànon hegemònic: un cant a l’amor cap al propi cos i a l’acceptació de totes les possibles masculinitats.